Cisco heeft in december 2006 een VoIP toestel uitgebracht met de naam iPhone, om de hele wereld duidelijk te maken dat ze het handelsmerk actief voerden. Maar Steve Jobs kondigde een maand later met trots de iPhone aan.

Cisco topman Charles Giancarlo vertelt in het boek “Inside Apple” dat hij een rechtstreekse telefoontje van Steve Jobs kreeg.

Steve belde mij op en zei dat hij het wilde hebben, maar hij bood ons niets aan. Het was alsof het een belofte aan een goede vriend betrof. En wij zeiden: ‘Nee, we zijn van plan om het te gebruiken’. Kort daarna belde Apple’s juridische afdeling om te zeggen dat Cisco het merk niet meer gebruikte.

Apple was van mening dat Cisco zijn intellectuele rechten niet goed had verdedigd en niet voldoende moeite had gedaan om de naam te promoten. Daardoor was de merknaam nu klaar om gebruikt te worden door Apple. Apple kondigde toch de iPhone aan, een dag later startte Cisco een rechtszaak tegen Apple.

Steve Jobs belde Giancarlo op Valentijnsdag rond het etenstijd op en vroeg of hij überhaupt thuis e-mail kon ontvangen. Cisco gaf vlak daarna de strijd op en de twee bedrijven kwamen tot een overeenkomst. Er is tot heden nog steeds geen details bekend wat er is afgesproken.

Er is veel meer te lezen in het boek Inside Apple van Adam Lashinsky. Deze is te koop via de iBook Store.