Dinsdagavond Nederlandse tijd heeft Tim Cook (CEO van Apple) een bijeenkomst gehouden met investeerders. De onderwerpen waar Tim Cook over sprak was onder meer de iPad, de berg contant geld dat steeds maar groeide is en tenslotte over een Apple TV.

De topman van Apple erkent dat de goedkope Kindle Fire tablet van Amazon een goede concurrent is voor de iPad. De goedkope tablet Kindle Fire is al vanaf 200 dollar verkrijgbaar. Goedkope tablets zijn geen gevaar voor de iPad en een prijsdaling van de iPad is dan ook niet nodig, aldus Tim Cook’s.

“Maar prijs is zelden het meest belangrijke aspect. Een goedkoop product zorgt misschien voor goede verkoopcijfers, maar als klanten thuiskomen en het apparaat gebruiken, is het plezier direct weg”, stelde Cook.

Bij de presentaties van de laatste kwartaalcijfers van 2011 bleek dat Apple zo’n 100 miljard dollar aan contant geld heeft liggen. Investeerders beginnen zich zorgen te maken om het geld, en vinden dat er met dit geld bijvoorbeeld overnames kunnen plaatsen vinden, of een deel van geld het uitbetaalt kan worden.

“Ik denk dat het voor iedereen duidelijk is dat we meer geld hebben dan nodig is om het bedrijf te runnen”, aldus Cook. “We voeren al langer een actieve discussie met de raad van bestuur over wat we met het geld gaan doen. Deze discussie wordt nu gedetailleerder.”

Verder sprak de topman nog heel kort over de Apple TV, een settopbox waarmee tv en internet gecombineerd worden. De laatste maanden gaan er geruchten over een eigen televisietoestel van Apple. Specifiek daarover wilde Cook niets zeggen.

Wel stelde hij dat er nog kansen liggen voor Apple TV. “Het is momenteel een hobby”, stelde hij. Om vervolgens te hinten op scherpere focus op de tv-markt: “Apple doet uit principe niet aan hobby’s. We geloven in focus en hard werken aan een beperkt aantal producten. We hebben altijd geloofd dat er iets te halen valt op deze markt.”

  • Frank

    Is die Kindle Fire van Amazon trouwens in Nederland te koop?

    • iPhonemania

      Denk niet dat winkeliers het hebben, maar Amazon zelf verzend het wereldwijd dacht ik.