Apple heeft onlangs een waarschuwing rond gestuurd naar alle iOS developers. Deze waarschuwing is voor ontwikkelaars die de App Store top lijsten proberen te manipuleren om in de top lijsten te komen

Er zijn enkele iOS ontwikkelaars die gebruik maken van diensten van derden om in de top 25 lijsten te komen in de App Store. Ontwikkelaars die deze diensten afnemen kunnen hun Apple Developers Program lidmaatschap kwijt raken.

Adhering to Guidelines on Third-Party Marketing Services Feb 6, 2012

Once you build a great app, you want everyone to know about it. However, when you promote your app, you should avoid using services that advertise or guarantee top placement in App Store charts. Even if you are not personally engaged in manipulating App Store chart rankings or user reviews, employing services that do so on your behalf may result in the loss of your Apple Developer Program membership. Get helpful tips and resources on marketing your apps the right way from the App Store Resource Center.

Apple’s waarschuwing komt na een rapport van PocketGamer waarin werd vermeld dat ontwikkelaars een manier hadden om hun apps in top 25 lijst van App Store inkochten.

For $5,000, said company will allegedly utilise bots that will download a developer’s app over and over again until it has broken into the top 25 charts. At this point, the developer’s app will have received sufficient customer exposure to attract downloads from real people.

Apple heeft onlangs ook aangekondigd om copycat apps te verwijderen uit de App Store.