Een of meer hackers hebben bij KPN ingebroken. Privégegevens van klanten waren toegankelijk, bevestigt de provider. De hacker had een week nadat de hack werd ontdekt, nog toegang. Er is echter geen bewijs dat gegevens zijn gekopieerd.

Een of meer hackers hebben het netwerk van de telecom- en internetprovider weten binnen te dringen, al is onduidelijk hoeveel servers zijn getroffen. KPN spreekt over ‘één serverdomein’. “KPN heeft onmiddellijk maatregelen getroffen om maximaal de gegevens van klanten te beschermen en om de dienstverlening ongestoord en veilig te blijven verzorgen”, meldt KPN.

Volgens woordvoerder Patrick Mikkelsen van de provider kon de hacker bij klantgegevens. Het ging onder meer om naw-gegevens, telefoonnummers en bankrekeningnummers. “Uit onderzoek is niet gebleken dat de gegevens zijn misbruikt of gekopieerd”, zegt hij.

Toen de hack werd ontdekt, op 20 januari, werd geprobeerd om het lek te dichten. Op dat moment had de hacker waarschijnlijk al een paar dagen toegang. Uit nauwkeuriger onderzoek op 27 januari bleek echter dat de hacker nog steeds toegang had. “Maar hij heeft in die week geen activiteit vertoond”, stelt Mikkelsen. Volgens Mikkelsen was de techniek die de hacker gebruikte ‘dusdanig ingenieus’ dat het oplossen van de hack niet is gelukt.

Samen met ict-beveiliger Fox-IT is de dreiging opgelost, aldus het bedrijf. Waar de hackers naar op zoek waren en wat ze hebben gevonden, is onduidelijk. Ook hoe de hack heeft plaatsgevonden, is onbekend. Het bedrijf werkt samen met de politie om de zaak op te lossen.

In november staakte KPN tijdelijk de uitgifte van Getronics-ssl-certificaten nadat er mogelijk verdachte sporen waren aangetroffen. Ook werd de website van KPN-dochter Gemnet, die de aanvraag van ssl-certificaten voor de overheid ondersteunt, tijdelijk offline gehaald.

via Tweakers