Gisteren tijdens de BlackBerry World heeft Research in Motion zijn nieuwe besturingssysteem BlackBerry 10 officieel aangekondigd. Eind dit jaar zullen de eerste toestellen met deze nieuwe software uitgerold worden.

Thorsten Heins, baas van RIM heeft tijdens zijn presentatie een prototype toestel getoond met BlackBerry 10 besturingssysteem. Met de nadruk dat het om een prototype ging, konden gebruikers toch een kijkje nemen van wat de nieuwe BlackBerry 10 te bieden heeft.

Zoals we gewend zijn van de voorgaande BlackBerry toestellen bevat het prototype geen fysiek toetsenbord. Het thuis scherm biedt ruimte voor vier widgets. Zo kun je onder andere een muziekspeler, weer, agenda, beurskoersen plaatsen.

Wat nog nieuw is aan BlackBerry 10 is dat er tijdens het tikken woordvoorspellingen komen boven de letters. Als de voorspelling klopt hoeven gebruikers alleen het woord aan te tikken in plaats van het hele woord te typen.

De Timelapse feature in de camerasoftware maakt het mogelijk om in te zoomen op een bepaald deel van de foto, of het beeld van een seconde eerder of juist weer later. Zo kun je bijvoorbeeld knipperende ogen eruit knippen.