Nu er een levertijd van 3-5 weken geldt voor de iPhone 5 is het een goed moment om eens na te denken over wat de voordeligste optie voor bellen met de iPhone is. De meeste iPhones worden namelijk nog steeds verkocht in combinatie met een abonnement, maar is dat wel de beste keuze?
Ik denk van niet en hieronder ga ik uitleggen waarom je beter een losse iPhone 5 met een sim only kunt bestellen.

Voor alle duidelijkheid: een sim only abonnement is een abonnement bij een telecom provider waarbij je geen telefoon krijgt bij het afsluiten van een abonnement, maar waar je wel een stuk minder kwijt bent per maand aan abonnementskosten. En dat verschil in maandelijkse kosten maakt het nu net interessant: hoeveel scheelt mij dat op jaarbasis en: is dat verschil groter of kleiner dan de aanschafprijs van een nieuwe iPhone?
We kunnen dit het beste bekijken aan de hand van een paar rekenvoorbeelden. Ik ga hier uit twee verschillende type bellers en bekijk niet alle providers. Wil je weten hoeveel het voor jou zou schelen? Kijk dan op eensim.nl om je kosten uit te rekenen.

Beller 1:

200 belminuten, 50 SMS en 200MB (dat is het gemiddelde data verbruik in Nederland) per maand.
Stel we nemen een abonnement van KPN en kiezen daarbij een iPhone 5. Bij KPN geldt een zogenaamde leaseconstructie. Dat betekent dat je een bedrag per maand betaalt voor de telefoon, maar dat de telefoon aan het einde van de looptijd van je abonnement nog niet van jou is, je dient dan nog een extra bedrag neer te leggen (op dit moment niet bekend hoeveel dat precies is, aangegeven wordt dat je dan de 2e hands prijs betaalt).
We kiezen voor een 250 min/sms bundel en 250MB data. Hiermee komen de maandelijkse kosten op €88,- (1-jarig abonnement) en krijg je de eerste 4 maanden €63,- korting. De aansluitkosten bedragen €29,- In totaal kom je dan op €833,-.
Neem je nu een sim only abonnement bij KPN, dan ben je in totaal €328,14 kwijt in een jaar. Een losse iPhone 5 kost op dit moment €670,-. In totaal dus €998,14. Maar, grote maar: bij het abonnement is het toestel nog niet van jou! Stel je wilt je iPhone nog een jaar houden, dan betaal je 12 x€58,- = €696,-. Dat is al meer dan het toestel nu los kost! Niet doen dus. Afkopen is misschien nog een optie, maar als we bijvoorbeeld kijken naar de iPhone 4S die nu een jaar oud is, dan ga je zeker nog €400,- extra betalen.

Alles bij elkaar optellend betaal je dus in het gunstigste geval €235,- extra bij een abonnement en in het ongunstigste geval tot wel €530,-.
Nog interessanter wordt het als we kiezen voor een sim only van een goedkopere aanbieder. Stel we nemen een abonnement van Simyo (ook op het KPN netwerk), dan zijn we €188,99 + €670,- = €859,- in een jaar kwijt, dat scheelt nog eens €140,- op jaarbasis.

Beller 2:

500 belminuten, 200 SMS, 1500MB
We kiezen nu voor een abonnement van T-Mobile, de maandelijkse kosten zijn dan €75,57 en betaal je eenmalig €495,95 voor de iPhone en €30,50 aansluitkosten. Kosten voor het eerste jaar: €1349,45.
Kiezen we voor een sim only, dan betalen we in een jaar €411,60. Kosten iPhone 5: €670,-. In totaal wordt het dan €1081,60. Een verschil van bijna €270,-!
En vergeet niet: als je je abonnement door laat lopen betaal je bij een abonnement €25,- per maand meer dan bij een sim only!

Ik hoop dat bovenstaande voorbeelden duidelijk hebben gemaakt dat goed uitzoeken welke sim only voor jou gunstig is en dan de iPhone (of eigenlijk willekeurig welk toestel) los daarnaast kopen je honderden euro’s gaat schelen. Ben je benieuwd naar welke sim only het beste bij jou past? Kijk dan op eensim.nl en check welke provider het goedkoopst voor jou uitkomt.

  • JJ

    Scheelt een hoop idd, maar dan moet je wel net even €670 klaar hebben liggen.. misschien toch maar voor de 4s gaan