Gisteren introduceerde KPN de opvolger van het huidige 3G mobiele netwerk. Met de 4G-netwerk kunnen gebruikers 10 keer sneller internetten dan het huidige 3G-netwerk. KPN wil vanaf februari 2013 zijn snelle 4G-netwerk beschikbaar stellen in Amsterdam en het noordelijke deel van de Randstad. Nog voor deze zomer wil de telecomprovider dat de helft van Nederland gebruik kan maken van de snelle 4G mobiele internet. In de zomer van 2014 moet het sneller internet landelijk beschikbaar zijn, aldus KPN.

4G LTE

Het minpunt bij KPN is dat iPhone en iPad gebruikers niet gebruik kunnen maken van de sneller 4G-netwerk. KPN heeft ervoor gekozen om de 4G-netwerk uit te rollen op de 800 Mhz-frequentieband. iOS-apparaten als de iPhone 5, iPad 4 en de iPad mini die 4G LTE ondersteunen werken echter alleen op een 1800 Mhz-band. Ben je een klant van KPN? Dan moet je het helaas voorlopig nog blijven doen met de 3G-netwerk.

U vraagt zich nu zeker af waarom KPN heeft gekozen voor de 800 Mhz-frequentieband in plaats van de 1800 Mhz. Het draait allemaal om geld! Het voordeel van een 4G uitrol op de 800 Mhz-band is dat er minder zendmasten nodig zijn. Voor een uitrol op de 1800 Mhz-band zijn er meer zendmasten nodig om een 4G-gebied mee te dekken. Meer zendmasten betekend ook meer geld! Er is ook nog een voordeel van een uitrol op de 800 Mhz-band. Het bereik van een lagere frequentieband is groter en het signaal kan beter door muren.

T-Mobile heeft inmiddels wel bekend gemaakt de iPhone en iPad te ondersteunen. De provider zal de 1800 Mhz-band gaan gebruiken voor zijn 4G-netwerk. Zoals we bovenaan aangaven zijn er meer zendmasten nodig bij dit frequentieband. Het netwerk van T-Mobile is hier echter al op voorbereid. Wanneer T-Mobile zijn 4G-netwerk gaat uitrollen in Nederland is nog niet bekend.

Vodafone heeft tot heden nog niks bekend gemaakt op welke frequentieband de 4G uitrol gaat gebeuren.