Dinsdag introduceerde KPN zijn vierde generatie van het mobiele netwerk. 4G is de opvolger van het huidige 3G mobiele netwerk waarmee gebruikers tot 10 keer sneller kunnen mobiel internetten. KPN wil vanaf februari 2013 zijn snelle 4G-netwerk beschikbaar stellen in Amsterdam en het noordelijke deel van de Randstad. Vanaf de zomer van 2013 wil KPN dat de helft van Nederland gebruik kan maken van de snelle 4G mobiele internet. Het minpunt bij KPN is dat iPhone en iPad gebruikers niet gebruik kunnen maken van de sneller 4G-netwerk.

4G LTE

Concurrent T-Mobile heeft aan Nu.nl laten weten dat er medio volgend jaar een landelijk 4G-netwerk dekking zal zijn. T-Mobile gaat zijn 4G-netwerk uitrollen op de 1800 Mhz-band waarmee onder andere de iPhone 5, iPad 4, iPad mini en vele andere smartphones ondersteund kunnen worden. Vanaf de zomer van 2013 kunnen T-Mobile klanten in bepaalde gebieden al gebruik maken van de 4G-netwerk.

Voor een uitrol op de 1800 Mhz-band zijn er meer zendmasten nodig om een 4G-gebied mee te dekken. Het netwerk van T-Mobile is hier echter al op voorbereid. Het voordeel van een 4G uitrol op de 800 Mhz-band is dat er minder zendmasten nodig zijn. Het bereik van een lagere frequentieband is groter en het signaal kan beter door muren. Het nadeel van van de 800 Mhz-band is dat niet alle smartphones gebruik kunnen maken van de 4G-netwerk.

Vodafone heeft tot heden nog niks bekend gemaakt op welke frequentieband de 4G uitrol gaat gebeuren.