Afgelopen dagen zien we steeds vaker de vraag hoe iPhone 3G gebruikers de populaire berichten app WhatsApp weer werkend kunnen krijgen. De antwoord is: iPhone 3G gebruikers kunnen helaas NIET meer WhatsApp gebruiken! Dit heeft te maken dat iPhone 3G tot en met iOS 4.2.1 kan en dat de WhatsApp app enkel iPhone’s vanaf iOS 4.3 ondersteund.

WhatsApp iPod touch

Jan Koum CEO van WhatsApp heeft in een artikel laten weten waarom ze zijn gestopt met de iPhone 3G ondersteuning. Sinds de komst van Xcode 4.5 is Apple gestopt met het ondersteunen van oudere iOS-versies. Xcode is het tool waarmee ontwikkelaars apps kunnen maken voor iOS-apparaten. WhatsApp en andere apps zijn zo een beetje er toe gedwongen door Apple.

Om WhatsApp te kunnen gebruiken dien je minimaal iOS 4.3 te hebben op je iPhone. Door dat de iPhone 3G tot iOS 4.2.1 kan is het dus niet mogelijk om WhatsApp te gebruiken, er bestaat momenteel ook geen jailbreak app of een tweak die dit mogelijk maakt.

 • Nance

  Ik ben een fan van Apple, maar dit vind ik zo K**! Wat een verspilling wordt hiermee in de hand gewerkt.
  Ik hoor het graag wanneer er wél jail breaks of tweaks zijn om dit probleem op te lossen!

 • angela litjens

  Ik hoor dat inderdaad ook graag want dit is niet leuk!
  In de toekomst zal ik hierdoor geen iphone meer kopen…

 • Tieti

  vanaf vandaag opeens geen whats app meer! J wordt verdorie gedwongen om een andere telefoon te kopen! Zwaar balen

 • Gaatjenietsaan

  Omfg, ik koop NEVER een iPhone meer.

 • Peter

  Ongehoord! Niemand die mij meer via Whatsapp kan bereiken.
  En dat geldt dus voor heel veel andere gebruikers.
  En dan de schade door de waardedaling. Wie koopt er nog een telefoon die Whatsapp niet meer ondersteunt?
  Software hoort upwards compatible te zijn. Whatsapp zou het sieren hierover overleg te voeren met Whatsapp.
  Het is te triest voor woorden. Wat een beleid. Toch maar eens nadenken over een ander merk telefoon.

 • Steven

  Waardeloos, een grote oplichtersbende, je betaald veel geld en dan als beloning dit. iPhone? NEVER!!!

  • Bird

   Het probleem is niet dat whatsapp niet upwards comptable is maar dat
   Apple wil bepalen wat jij met jouw eigen telefoon mag en kan.
   En daarom dus geen versie Whatsapp voor 3G in de App store plaatst,
   Dat zou wel heel klantvriendelijk zijn, en dat zijn ze niet 🙁
   Dus dan maar Jailbreaken en NOOIT geen Apple maar SAmsung kopen!!!

 • Pat

  Harstikke logisch aangezien een iPhone 3G zo dermate verouderd is en het gebruikersaantal zo laag is begrijp ik heel goed dat ze daar geen energie meer in steken laten we ons vooral richten op de toekomst!!!

  • Steven

   Er zijn ook mensen die blij zijn met een iphone 3G en niet voor elk nieuw dingetje geld over de balk gooien, erg egoistisch gedacht!!

  • Annelies

   Dermate verouderd????
   Mijn toestel is twee jaar oud.
   Met de degelijkheid die Apple altijd voorstaat, zouden ze een toestel van twee jaar oud niet moeten afschrijven

   • Niels

    Een iphone 3G van 2 jaar oud… Vreemd want ze zijn al een jaar of 5-6 oud dus toen was het al een sterk verouderd toestel… Als je nu een iphone 4/4s/5 koopt kan ik je bijna verzekeren dat whatsapp nog zeker 4 jaar minimaal blijft werken.
    Zelfs de 3gs geef ik nog een levensduur van circa 3 jaar terwijl deze ook al een jaar of 3 op de markt is…

   • Bird

    Tsja zo denken Apple fans en Apple natuurlijk te stom voor woorden!

   • artronic

    Als je toestel 2 jaar oud is, is het een 3GS daar werkt het wel op

 • sjaak

  Dit is zeer ongehoord van Apple en WhatsApp Hoezo milieu vriendelijk.
  Hier moet stevig over getwitterd gaan worden. Wie is er nu de klant? Je wordt gedwongen! Zo zal het langzaam maar zeker met alles gaan. Want hier zie je de ware aard van Apple. Let maar op die zijn spoedig over de top. Arrogantie brengt ook grote bedrijven op de knieën!

 • Michel

  Tot vandaag een uber-apple gebruiker, en gewoon tevreden met m’n iphone 3.

  Wij hebben in huis een imac, ipad2,ipad mini, macbook, airports, en ook een iphone4 64gb, niks gejailbreakd want wij betalen graag voor goede spullen

  Nu Apple bepaalt hoe lang mijn hardware mee mag gaan ben ik er in 1 keer klaar mee. Wordt morgen mijn imac uit 2010 niet meer ondersteund, en volgend jaar mn ipad ??

  Apple is vandaag 1 overtuigd klant kwijtgeraakt. Ik ga mijn vrienden vandaag maar af om ze allemaal te zeggen dat ze al die tijd gelijk hadden : apple zuigt !

  Iemand nog interesse in apple zooi ?

  Bah

 • Hans L

  Vanmorgen zag ik dat Whatsapp versie 2.8.4 weer werkt op mijn iPhone 3G !!!
  Ik vermoed dat ze zoveel commentaar gehad hebben…..
  Ligt dat aan Whatsapp of aan Apple dat het nu weer werkt?
  En voor hoe lang?

  • Nance

   Hallo Hans, hoe heb je dat gedaan? Bij ons staat er bij Whatsapp op het scherm dat we een code in moeten voeren die per sms verstuurd zou zijn. Maar dat is weer niet het geval omdat het niet door de juiste versie wordt ondersteund. Reservekopie iPhone terugzetten?

 • Samona

  Dictatuur is niet meer van deze tijd en is duurzaamheid de toekomst. Aan beide voldoet Apple niet. Eigen gewin en hoge beursnoteringen/bonussen is waar ze voor gaan. Ga nu ernstig nadenken over toekomstige aankopen van Apple
  @ Hans L
  Waar haal ik de vorige versie van Whatsapp op? Na de update is die nl niet meer terug te vinden

 • paul

  ik schrijf nooit dingen op internet over bedrijven bla bla bla, maar ik ben voor altijd klaar met Apple, alles heb ik ipad iphone imac,nooit meer apple, als deze apparaten vervangen moeten worden, ga ik naar een ander platform!!

 • Mark

  Na vanochtend doet mijn whatsapp het ook weer. De afgelopen dagen vroeg hij steeds om een 3cijferige code. Vanochtend probeerde ik hem nogmaals op te starten en deed whatsapp het gewoon.

 • Ronald

  Idd, whatsapp werkt gelukkig weer voor de iPhone 3G! De vraag is voor hoelang, maar ben iig blij dat hij weer werkt! Hoe? Gewoon whatsapp opstarten, bij verifiëren je telefoonnummer invoeren, en deze keer ga je gelijk naar beginscherm van whatsapp, geen codes meer dus!

  • kim

   de mijne doet het nog steeds niet

   • Ronald

    Hmm.. vreemd

    Probeer dit dan eens, misschien helpt het:

    1. Kijk of je iphone firmware versie 4.2.1 geinstalleerd heeft. (werking op 3.1.3 is nog onduidelijk).
    2. Zorg dat je whatsapp versie 2.8.4 geinstalleerd hebt. (installeer deze zo nodig, je bent dan wel oudere berichten kwijt)
    3. Start whatsapp 2.8.4. Bij opstarten kom je weer gewoon door de activatie heen.

    • Kevin

     Bij mij doet hij het niet. Ik heb een iPhone 2G met iOS 3.1.3 (jailbreak) en Whatsapp v2.8.4 (laatste die op 3.1.3 draait, en upgraden naar iOS 4 is niet mogelijk…)

    • eva

     Die van mij doet het ook niet. Up date vereist ios 4.3..blijft hij aangeven

     • Ronald

      Eva, je moet whatsapp ook niet updaten. Je moet hem gewoon opstarten en dan zoals eerder aangegeven gewoon je mobiele nummer invoeren bij verificatie. Dan hoort hij weer te werken.

      Kevin, ik vrees dat hij voor jouw niet meer gaat werken omdat je iPhone 2G hebt, en dus niet meer kan updaten naar iOS 4.2.1 en dus ook niet meer whatsapp 2.8.4 erop kan zetten.

    • eva

     Mijn i phone heeft de 4.2.1. versie maar hoe kom ik aan de oudere Whats app versie? Ik krijg alleen de nieuwste en die wordt niet door de i phione 3g ondersteunt. Bij sommigen wel lees ik. Hoe kan dat ??

     • eva

      Ronald, hij is verwijderd van de telefoon, ik kan hem dus niet meer opstarten. Ik zal hem moeten downloaden vanuit de i tunes store vrees ik en daar gaat het mis.

     • Ronald

      Probeer eerst op je computer in iTunes te zoeken naar whatsapp. Dit is wss nog de oude versie en deze kan je dan ook proberen terug te plaatsen op je iPhone. Als je dit gelukt is, kan je weer normaal whatsappen als het goed is. Ik hoop dat je de oude whatsapp kan vinden in iTunes, en laat tot die tijd je iPhone nog niet met iTunes synchroniseren. Ik hoor graag of het gelukt is of niet.

    • Jessica

     Hoi Ronald,

     Ik heb de oude versie niet meer in de prullenbak staan. Weet jij waar ik deze nog kan downloaden?

     Groetjes,
     Jessica

 • Ans

  Ik heb echt zwaar de bale. Al mijn gegevens en teksten kwijt. Heb netjes de instructie gevolgd verwijder app en installeer nogmaals. Dat laatste lukt dus niet. Wat f zooi. Dus geen Wats app meer. Ik vind het zware anti reclame. Mijn nietjes telefoon wordt een merk waar je op
  Kan vertrouwen en bouwen. Niet eendie onaangename verassingen in het nieuwe jaar geeft.

  • Ronald

   Ans, als je iPhone 3G hebt, zorg dan dat je iOS 4.2.1 op je telefoon hebt staan, als je dit hebt, probeer dan je oude whatsapp (versie 2.8.4) via iTunes weer op je telefoon te zetten. Als je dit ook lukt werkt hij waarschijnlijk weer. Ik hoop dat het je allemaal lukt! Succes!

   • eva

    weet iemand of het dan mogelijk is om de oudere versie van Whats app ergens te downloaden via het net?

 • Kevin

  Damn, dat is echt een naaistreek.. Dat word dan heel hard werken voor een nieuwe telefoon en tijdelijk maar even een goedkoop android toestel op dealextreme halen..

 • eva

  Nou, ik kom er niet uit. Ik kan geen oude versie vinden op I tunes/computer. dit is inderdaad geen goede reclame voor Apple. Jammer, ik was enthousiast. Nu merk ik dat je toch niet lang kan genieten van je i phone en om de juiste apps te kunnen blijven gebruiken zal je dus steeds de nieuwste i phone moeten aanschaffen.. niet dus dan.

 • Roos

  Nou ik baal ook als een stekker!

  Ik ben nu overgestapt op Viber, werkt eigenlijk ook wel goed 😉

 • RonnieR

  ANDROID !!!!!! Niet dat appel spul

 • Bart

  Schandalige actie van apple / whatsapp! Zelfs al zou de update gebruik maken van een verbeterd berichten protocol wees dan ook zo stoer om een versie te release voor oudere versies. Gezien de grote user base is het ontwikkelen voor die gebruik maakt van de build IDE 4.3 en kleiner zeker de moeite waard. Al was het alleen maar omdat het ook betalende klanten betreft.

  Het nieuwtje dat je nu wel door de verificatie heen komt werkt bij mij nog niet. Duidelijk nooit meer een apple product.

  • Bird

   Zat nog ff te denken maar eigelijk is t zo
   Dat Apple een betaalde App, ofwel eigendom
   Van ons afgepakt heeft. En notabene willens en wetens !
   Hoe arrogant ben je dan !

   • Rob

    Whatsapp doet het weer op de iPhone 3G

 • Jeffrey

  Bij mij, ik ging me whatsapp opnieuw activeren en toen deed hij het weer misschien helpt het jullie

 • Voormalig Apple fan

  Was altijd een groot Applefan maar ben vandaag overgestapt op een Samsung Galaxy S3. Laat me door Apple niet chanteren om een apparaat (iPhone 3G) dat nog prima werkt voor veel geld te vervangen voor een nieuwe iPhone. Bye bye Apple, het was een mooie tijd. Time to move on…

 • Bo

  Ook ik was een Apple fan en gebruiker ..maar nu ben ik er klaar mee,
  wat een belachelijke actie is dit…eigenlijk word je gedwongen om een
  nieuwe telefoon te kopen…ik doe het echt niet..en de volgende word
  zeker geen iPhone meer….ik heb het helemaal gehad met Apple!!!

 • Rick

  Vreemd dat er geen storm van verontwaardiging opsteekt in de media. Zou toch een mooi item moeten zijn in een consumentenrubriek oid. Dat hele Apple begint me de keel uit te hangen.

 • Hans Binnendijk

  Stelletje afleggers!!! En was nog van plan om een iphone 5 te kopen ma mijn huidige abo. Ze krijgen maar de ….(mag je zelf in vullen). Ga wel voor SAMSUNG en ook geen gezeik meer met dat ios gebeuren.

 • thomas

  wanneer ik mijn whatsapp 2.8.7 op mijn ipod 4g open crashtie meteen, ik heb mn ipod gejailbroken en heb ook whatspad erop, iemand een idee ?

 • Cristian

  Is het niet gewoon mogelijk om een bepaald .plist file aan te passen waar de iOs versie en alles in staat.??
  Als je die even bewerkt naar 6.0.1 dan moet whatsapp toch gewoon updaten naar de nieuwere versies van whatsapp??

 • Mumsel52

  Hallo allemaal, allereerst voor iedereen een voorspoedig 2013, met of zonder Apple.
  Ook ik ben getroffen door het besluit van Apple om geen Firmware Update’s meer te maken voor de iPhone 3 gebruikers.
  Prima toestel, helemaal niets mis mee, maar ja ….. € ………….,…. Muntjes gaan blijkbaar voor de vaste klanten en daar slaat Apple volgens mij nou net de plank mis.
  Als je je Apple gebruikers wilt vasthouden, moet je niet de arrogantie hebben om te denken dat iedereen maar een nieuw toestel kan aanschaffen en of iemand dat überhaupt wel wil en kán betalen.
  Graag zou ik op de hoogte gehouden willen worden mbt eventuele Jailbreak mogelijkheid om mijn trouwe iPhone 3 weer compatible te kunnen maken met Whatsapp.

  Alvast mijn dank aan een ieder die er de moeite voor doet om het Apple regime om te buigen naar een klantvriendelijke benadering.

  Groetjes,

  Mumsel 52

 • Roos

  hij doet t weer op mn iphone 3G!!! gelukkig.. laat ze dit niet nog eens proberen!

 • Tijs

  Hier doet ie het ook weer na het deïnstalleren van Whatsapp 2.8.7 en het installeren van Whatsapp 2.8.4. Op iPhone 3G met IOS 3.1.3.

  • Brecht

   ik heb helaas geen whatsapp meer door deze actie !!
   Hoe download je de vorige versie ?

 • louis

  kan iemand de versie 2.8.4 uploaden zodat anderen die kunnen gebruiken ?

 • HJ

  Het is me gelukt (voor zolang het duurt)

  1. Verwijder whatsapp van je iphone.
  2. Uit de prullenbak whatsapp versie 2.8.4 halen en in een map zetten
  3. Dubbelklikken op deze map (verkenner) en kies voor dan voor vervangen.
  4. Sluit daarna je iphone aan en synchroniseer met itunes.
  5. Installeer whatsapp weer.

 • louis

  wil je mij je 2.8.4 versie verzenden? dan kan ik die ook installeren

 • Ben

  Het is me gelukt om whatsapp weer werkende te krijgen op de 3G. Heb dat met Itunes gedaan. Vervolgens vroeg deze om pushberichten. Bij instellingen berichtgeving alles weer aanzetten. En warempel het werkt weet.

 • erik

  Ik zie alleen maar voordeel voor aple die werken zo hun verkoop in de hand

  Lijkt op oplichting

 • Kees

  Ik heb een 3G (3.1.3) en wil graag mijn Whatsapp 2.8.4 weer werkende krijgen.Zou iemand hiervoor een stappenplan kunnen opschrijven?

  Met vriendelijke groet,

  Kees.

 • Teun

  Hoi, krijgt whatsapp v2.8.4 ook weer ondersteuning op 2g (3.1.3)? Voor de 3g (4.2.1) is het alweer gefixt.

 • Roel

  Al jaren gebruiken ik en mijn echtgenote Apple producten. Daar zijn we tot nu toe zeer tevreden over. In ons bezit zijn een iPhone 3G, 3GS, Apple TV en iPad3. Nu kan ik echter met mijn 3G plots niet meer Whatsappen! Zonder enige vooraankondiging en legitieme reden. Dit moet een puur commerciële reden zijn. Het werkte perfect. Als dit de policy van Apple wordt voorspel ik u een diepe afgrond binnen een paar jaar. Ben in de markt voor een nieuwe laptop. Dacht aan een MacbookAir. Nu weet ik het niet meer. Ik ben zeer ontstemd en hoop van harte dat deze beslissing wordt teruggedraaid.

 • louis

  kan iemand de 2.8.4 sturen? zodat ik het ook kan installeren ?

  • HJ

   Een versie sturen heeft geen zin omdat de gegevens gekoppeld zijn aan de eigen telefoon. Je zult dus zelf je oudere versie moeten zoeken.

 • Gerrit

  Bij mij werkt die weer op mijn 3G. Ik had de app nog niet verwijderd. Maar wel balen van de onrust! Gr Gerrit

 • louis

  gerrit wil je die verzenden ? de versie 2.8.4 ?

  • Gerrit

   Sorry Louis, als beginnend G3 gebruiker weet ik echt niet hoe dat moet?? Gr Gerrit

 • bram

  alles wat hier veteld word heb de whatapp weer op gang gekregen bedankt iedereen

 • San3ne

  Is dit allemaal wel rechtmatig wat hier gebeurt? Je hebt betaald voor en de hardware en voor de software en nu wordt dit onklaar gemaakt door de leverancier. De gebruikers vragen niet om updates, maar ze mogen toch wel verwachten dat hun aankopen gewoon blijven draaien als er geen updates worden aangeschaft. Het gaat hier om het onklaarmaken van betaalde software zonder overleg met de gebruiker. Ik vind het allemaal erg vreemd, is er een jurist die hier eens op wil reageren?

 • Liesbeth

  Dit werkt niet bepaald klantenbinding in de hand. Ik was van plan een nieuwe iphone te gaan nemen maar ga nu ook naar aanleiding van de nieuwe stekkertjes van de iphone 5 toch ovetstappen. Niet heel slim van apple. Jammer hoor! Ik was altijd enthousiast tot ik me onderschat voel door Het bedrijf zelf.

 • Peter

  Dat is wel een heel vervelende actie allemaal. Maar dit is Appel niet vreemd. Ze creëren niet voor niets de extreme afhankelijkheid van hun systemen. Dit toont heel goed hoe de gasten van Appel zich voor duurzaamheid inzetten. Zonde van deze telefoon hij doet het nog prima. Ik heb nog wel een andere app Viber genaamd, deze maakt gratis sms en bellen mogenlijk. Voorlopig moet deze dan maar voldoen.

 • MIER

  Zo verschrikkelijk balen, als ik dit geweten had dan had ik maatregelen vooraf kunnen nemen. Erg jammer voor al die mensen die geen antwoord krijgen op hun whats app.

  En geen stijl van Apple! Ze zouden trots moeten zijn op mensen die hun produkten zo lang willen (maar helaas niet langer kunnen) gebruiken.

  Heeeeeel jammer. Weer een fan minder

 • Hannes

  Wij zijn apple gebruikers; 1x iphone 3, 3 x iphone 4S 1 x de 5, 2x macbook pro, 2x ipad 2 en 1x ipad 3.
  Mijn vrouw heeft mijn oude 3S en dus hetzelfde probleem als hier beschreven. Ik was al f**** pissig op Apple.
  Vandaag blijkt whattsapp toch weer te werken op de 3!!! Ze zijn denk ik geschrokken van al het commentaar.
  Mocht Apple dit nog een keer uithalen, ben ik klaar met Apple en ik hoop miljoenen met mij. De arrogantie en minachting voor hun klanten die hieruit spreekt is toch ronduit belachelijk!

 • louis

  ik vraag al een poosje, wil iemand mij die versie die werkt versturen naar louis34@home.nl? heel erg bedankt

 • Paul

  Dus voor bijna 700 euro heb je een iPhone die je dan 3 of 4 jaar kunt gebruiken. Daarna kun je er niets nieuws meer opzetten of updaten, en door updates wordt je iPhone eerst zo traag als dikke stront. En vervolgens kun je niets meer in de appstore downloaden, omdat je geen nieuwe IOS op je telefoon meer mag zetten van Apple.

  Ik zie een nieuwe aflevering van The Godfather! (The Appfather zeg maar)… Wat een stelletje rotzakken. Afijn: volgende toestel wordt een Android en zo’n iPad wordt vanaf vandaag ook van het verlanglijstje geschrapt.

  Ik ben er helemaal klaar mee!

 • Camille

  Iemand enig idee hoe ik whatsapp 2.8.4 kan downloaden? Heb namelijk alleen nog maar een backup van 2.8.3?

  Somebody help me!

 • karin

  Whatsapp doet het bij mij ook weer. wie weet hoe dit kan?

 • louis

  kan iemand zijn versie van 2.8.4 mailen? ik heb 2.8.3 maar die werkt niet 🙁

 • nick

  ook ik krijg whatsapp niet aan de gang. het is ook altijd wat met apple. het gaat ze ook allen maar om het geld dat ze hier mee verdienen. ze laten iedereen steeds de nieuwse troep kopen. laatste keer dat ik iets van apple koop!

 • michael

  whatsapp krijg je niet meer aan de gang en andere apps zijn ook niet meer bruikbaar. Dit komt door apple die ons dwingt een andere iphone te kopen.

  Voor mij is het helemaal zuur, heb ik eindelijk een iphone waar ik voor heb gespaart had ik net zo goed een toestel van een 10 euro kunnen kopen. Voor mij nooit geen iphone weer want deze ervaring wil je gewoon niet hebben

 • henk

  iedereen die zo zeikt over dat ze nooit meer een iphone gaan kopen door dit zijn echt heel dom bezig want als je een Iphone3g hebt kan die sws ieder moment kapot gaan en hij is iets 3/4 jaar geleden gepubliceerd dus het is wel begrijpelijk dat ze het niet doen dus niet zo zeiken enzo

 • Me

  Ik heb gewoon whapp op een ipod 4g met ios versie 2.3.1 lol.