Beveiligingsbedrijf Lookout meldt dat Google 32 kwaadaardige apps uit Google Play heeft verwijderd. De apps hebben tussen de twee en negen miljoen Android-toestellen besmet met malware. De kwaadaardige apps bleken ook apps te kunnen installeren stuurden ook nog eens de telefoon en gebruikersnummers naar een server.

Android Malware

De BadNews-app toonde valse nieuwsberichten die gericht waren op het verspreiden van andere malware apps. BadNews-app installeerde volgens het beveiligingsbedrijf Lookout onder meer de AlphaSMS-malware. De aanval richtte voornamelijk op Russische gebruikers, omdat de helft van de apps in het Russisch was.

Google heeft pas ingegrepen nadat er al meer dan twee miljoen Android-toestellen waren geïnfecteerd. De accounts van de ontwikkelaars achter de BadNews-apps zijn inmiddels al verwijderd. De BadNews-apps wisten de malware detectie van Google te omzeilen door hun malicieuze gedrag niet meteen te vertonen.