Apple heeft vanavond iOS 7 onthuld, de nieuwste versie van iOS. “iOS 7 is de grootste verandering van iOS sinds de introductie van de iPhone”, vertelde CEO Tim Cook. Het zit vol met nieuwe functies en is voorzien van een “indrukwekkende nieuwe interface”. iOS 7 heeft een nieuw ontgrendelscherm en een glas-achtige interface voor pop-ups. Alle icoontjes hebben een nieuw kleurpalet gekregen en er is hevig gebruik gemaakt van transparantie. iOS 7 kan worden geïnstalleerd op de iPhone 4 en iPad 2 en nieuwere apparaten. Een betaversie komt per direct beschikbaar voor ontwikkelaars; de officiële release volgt dit najaar.

iOS 7 logo

iOS 7 heeft een soort 3D-interface gekregen: als je je telefoon draait, verandert het perspectief. Er is daarbij een soort parallax-effect bij het bekijken van de wallpaper. De weerapp is voortaan geanimeerd, met bijvoorbeeld sneeuwvlokken en bliksemflitsen. De kaarten bij het multitasken zien er anders uit en dat geldt ook voor oude vertrouwde apps zoals Aandelen en Kompas, die er al jaren hetzelfde uitzien.

iOS 7 - Agenda

iOS 7 - Klok

In de Mail-app zitten gestures die wel lijken op die van Mailbox:

iOS 7 - Mail

iOS 7 - Weer

iOS 7 - Lockscreen

Het Berichtencentrum is nu bereikbaar vanaf het ontgrendelscherm en bevat veel meer informatie. Dit is een wens van veel pro-gebruikers.

iOS 7 - Berichtencentrum

Nog een aantal andere verbeteringen:

  • Multitasking voor alle apps
  • Intelligent scheduling voor apps: de meestgebruikte apps krijgen prioriteit op andere.
  • Safari krijgt ondersteuning voor de eerder vandaag aangekondigde iCloud Keychain, een schermvullende interface, slimme zoekfunctie en meer.
  • Safari heeft een nieuwe interface met tabbladen (niet meer beperkt tot 8 stuks) en is compleet nieuw ontworpen, net als alle andere apps.
  • Control Center (zie hieronder) geeft toegang tot functies als muziekfuncties, schermhelderheid en AirPlay

iOS 7 - Control Center

iOS 7 ondersteunt AirDrop, zoals eerder al was uitgelekt. Je kunt op die manier foto’s en andere content versturen naar iemand anders. Hierbij wordt gebruik gemaakt van peer-to-peer Wi-Fi.

iOS 7 - Airdrop

Uiteraard is de Camera-app compleet vernieuwd in iOS 7. Om te voorkomen dat je een eindeloze ongeordende reeks foto’s krijgt voegt Apple je foto’s toe aan collecties.

iOS 7 - Foto's

Siri heeft in iOS 7 een nieuwe stem gekregen. Je kunt kiezen uit een mannelijke of vrouwelijke stem in het Engels. Er zijn diverse nieuwe commando’s toegevoegd. Bovendien kondigde Apple Siri in the Car aan, met nog meer functies voor in de auto.

iOS 7 - Siri

Het handmatig updaten van apps is niet meer nodig. Apple doet het automatisch, zonder dat je ernaar om hoeft te kijken. Dit gebeurt op de achtergrond.

In de Muziek-app zie je voortaan alle gekochte muziek vanuit iCloud in je muziekbibliotheek. In de Video-app zie je op soortgelijke wijze je tv-shows en films. Apple kondigde ook een nieuwe functie iTunes Radio aan (eerder uitgelekt onder de naam iRadio). In een apart artikel bespreken we de mogelijkheden van iTunes Radio.

Om diefstal van iOS-apparaten tegen te gaan heeft Apple een nieuwe maatregel ingevoerd: als een dief je iPhone vindt en wist, kan hij er niets mee zonder de inloggegevens van de originele eigenaar.

Wat vooraf ging…

Voorafgaand aan WWDC leken al veel details te zijn uitgelekt. Zo werd gesproken over een dunner lettertype (Helvetica Neue Ultra Light), nieuwe icoontjes voor de standaardapps en minder nadruk op realistische elementen, zoals leerstiksels en houtstructuren.

De aanwezigheid van Yahoo-topvrouw Marissa Mayer bij de WWDC-keynote wees er voorafgaand in ieder geval op dat de voorspelde diepgaande integratie van iOS met Flickr (en Vimeo) vanavond ook zal worden aangekondigd. Tim Cook liet tijdens zijn presentatie weten dat er tot nu toe 600 miljoen iOS-apparaten zijn verkocht. Vorige WWDC lag dat aantal op 365 miljoen iOS-apparaten, wat de enorme groei aangeeft. Ook benadrukte Cook dat iOS-gebruikers veel intensiever gebruik maken van hun apparaten, dan gebruikers van anders smartphonemerken (zoals Android): ze installeren meer apps, doen meer aankopen op mobiel en maken meer gebruik van de mobiele browser.

Eén nieuwe functie kwam al tijdens het bespreken van OS X 10.9 Mavericks naar voren: je kunt straks in de Maps-applicatie op de Mac routebeschrijvingen opvragen en die rechtstreeks naar je iPhone sturen. Op de Mac komen ook apps zoals iBooks (voorheen alleen op iOS) en meer iOS-achtige notificaties beschikbaar.