Sinds de lancering van de eerste iPhone is Google de standaard zoekmachine in iOS, Apple’s mobiele besturingssysteem. Het contract van Apple met Google verloopt volgend jaar. The Information meldt op basis van anonieme bronnen dat Yahoo! en Bing nu ook in strijd zijn om de standaard zoekmachine in iOS te worden.

Zoekmachines

iOS-gebruikers hebben in Safari echter ook de optie om zelf een zoekmachine te selecteren, maar uit onderzoek blijkt dat de meesten dit niet doen. Nu het contract tussen Apple en Google bijna verloopt willen zowel Microsoft als Yahoo! een deal sluiten met Apple over het leveren van zoekdiensten aan iPhone, iPad en iPod touch gebruikers.

Apple stopte eerder al de samenwerking met Google. Zo wordt de Google Maps-app en de YouTube-app niet meer standaard meegeleverd in iOS. Gebruikers kunnen het wel zelf via de App Store downloaden.

Daarentegen werken Apple en Microsoft steeds vaker samen. Zo verlopen zoekopdrachten in Siri via Bing en ook in de Spotlight-functie van OS X Yosemite maakt Apple gebruik van Microsofts zoekmachine.