Apple heeft afgelopen week de prijzen van hun apps uit de App Store en de Mac App Store verhoogd. De gemiddelde prijs van een app is met circa 10% gestegen, wat gezien mag worden als een behoorlijke prijsstijging. Waar de minimumprijs van een app voorheen €0.89 was, is deze nu €0.99. De apps van €1.79 worden voortaan voor €1.99 verkocht en die van €3.55 voor €3.99. Wat hierbij opvalt is dat alle app-prijzen voortaan 99 eurocent achter de komma hebben staan.

App Store Gratis Apps

Landen van toepassing

De nieuwe prijzen gelden voor de inwoners van alle landen van de Europese Unie, Canada en Noorwegen. Ook wij Nederlanders zullen voortaan dus dieper in de buidel moeten tasten om apps aan te schaffen. De bevolking van IJsland gaat er juist op vooruit; voor hen zijn de apps goedkoper geworden. Toch hoeven wij in Nederland niet helemaal te treuren, het kan namelijk nog slechter. Waar de Apple Store in Rusland een tijdje terug al dichtging, lijken nu ook de prijzen van de App Store in Rusland drastisch aangepast te worden aan de duikvlucht die de Russische Roebel heeft genomen.

Wisselkoers en BTW-tarieven

De prijsveranderingen in de App Store zijn volgens Apple dan ook het gevolg van de wisselkoers. Doordat de dollar in waarde is gestegen, zijn buitenlandse valuta in waarde gedaald en dit heeft zijn weerslag op de prijzen die in deze landen gelden. Naast de wisselkoers voert Apple als tweede oorzaak de gewijzigde wetgeving rondom de BTW-tarieven aan. Voorheen kon Apple hun apps verkopen met het BTW-tarief van Luxemburg, waar een BTW-tarief geldt van 15%. Dit fiscale handigheidje is sinds 1 januari 2015 echter verleden tijd. Tegenwoordig moet, als gevolg van een voorschrift van de Europese Commissie, het BTW-tarief gehanteerd worden van het land waar de verkoop plaatsvindt. Oftewel, wanneer je een app verkoopt in Nederland, dan geldt het Nederlandse BTW-tarief van 21%.

Uiteraard blijft de wijze van apps kopen wel gewoon hetzelfde als voorheen. Een even eenvoudige als veilige manier om dit te doen is door een iTunes Kaart aan te schaffen op www.itunescard.nl.