Apple gaat als een speer. Afgelopen dinsdagavond heeft Apple de cijfers bekend gemaakt van het eerste fiscale kwartaal van 2015. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014, is de nettowinst gestegen met $5,1 miljard tot een bedrag van $18 miljard. De omzet steeg van 57,6 miljard dollar tot een recordomzet van 74,6 miljard.

Het eerste fiscale kwartaal van 2015 eindigde voor Apple op 27 december 2014. Om eventuele verwarring te voorkomen, een fiscaal kwartaal hoeft niet gelijk te lopen met ons kalenderkwartaal. Dit is bij Apple dan ook het geval. De cijfers van het eerste fiscale kwartaal van 2015 hebben betrekking op de maanden oktober, november en december van 2014.

App-Store

Uitstekende resultaten door de iPhone, App Store en Mac

De verkoopcijfers van zowel de Mac als de iPhone zijn medeverantwoordelijk voor de gigantische winst die Apple heeft geboekt. Logischerwijs deed vooral de iPhone 6 het goed. Zo goed dat dit kwartaal nog een record is gevestigd met de verkoop van 74,5 miljoen iPhones. De interesse in Apple producten blijft groot. “We willen al onze klanten hartelijk bedanken. Dankzij de ongekend hoge vraag naar Apple producten hebben we een uitstekend kwartaalresultaat behaald,” aldus Tim Cook, CEO van Apple.

De kern van het succes van Apple is nog steeds de iPhone, maar ook klanten van de App Store wisten afgelopen kwartaal geschiedenis te schrijven. Het initiatief “Apps voor (RED)” werd enorm gesteund waardoor Apple een recordbedrag van 20 miljoen dollar kon doneren aan het Wereldfonds voor Aids. De actie liep van 24 november t/m 7 december en heeft ook bijgedragen aan de enorme stijging van het aantal factureringen in 2014. In totaal steeg het aantal factureringen in 2014 met 50 procent.

Prognose voor het tweede fiscale kwartaal van 2015


Apple heeft met de bekendmaking van de financiële cijfers voor het eerste kwartaal, direct een indicatie gegeven voor het tweede kwartaal. In het tweede kwartaal wordt verwacht een omzet te behalen tussen de $52 en $55 miljard. Het is duidelijk dat klanten van de App Store wederom veel zullen bijdragen aan deze cijfers. Zo trokken klanten massaal hun portemonnee op Nieuwsjaarsdag. Gewapend met een creditkaart of iTunes Gift Card werden er zoveel aankopen gedaan, dat dit resulteerde in het hoogste aantal aankopen in de App Store ooit. Mede dankzij deze dag bereikte het aantal factureringen van de App Store in de eerste week van januari – verrassend is het niet meer – een record. Over de hele wereld besteedden klanten bijna een half miljard dollar aan zowel apps als aankopen vanuit apps.

  • Sandra

    Apple doet het goed! ookal denk ik dat ze langzaam de snelheid verliezen als je het nieuwe os van microsoft bekijkt. Telefoons verkopen levert deze tijd niet meer zo veel op als een operating system.

    Ik zit nog steeds te wachten totdat ze iDEAL gaan accepteren als betaalmethode. Die giftcards van https://igiftcards.nl/itunes/ worden me ook iets te veel..