Gamers van over de hele wereld keken al jaren reikhalzend uit naar een nieuwe game binnen de immens populaire videogame franchise Fallout. Op de E3, de jaarlijkse vakbeurs voor de computergame industrie, werd Fallout 4 eindelijk gepresenteerd. Ontwikkelaar Bethesda rolde hoge ogen door hun prachtige en weldoordachte presentatie van deze game, waarmee ze bijna de complete beurs overschaduwden. In plaats van slechts een tipje van de sluiter te lichten werden gamers getrakteerd op een mooie in-depth presentatie met daarin echte gameplay en veel mondelinge uitleg van alle nieuwe spelmogelijkheden. Fallout 4 zal op 10 november 2015 verkrijgbaar zijn voor PS4, Xbox One en PC.

Fallout

Maar naast Fallout 4 werd er ook nog een andere Fallout game aangekondigd: Fallout Shelter voor iOS. En hiermee wist ontwikkelaar Bethasda gamers nogmaals te verrassen. Fallout Shelter is een gratis mobiele strategie game waar je als speler zelf een welbekende Vault uit het Fallout universum moet managen. En daar komt natuurlijk aardig wat bij kijken. Je neemt de rol op je van Overseer, een soort bevelhebber die in elke Vault aanwezig is. Het is jouw taak om het de inwoners van de Vault naar hun zin te maken, maar daar is de kous nog niet mee af. De post apocalyptische wereld brengt vanzelfsprekend ook vele gevaren met zich mee waar jij je tegen moet wapenen. Zo zul je inwoners van de Vault moeten trainen om te kunnen overleven en aanvallen van buitenaf te weerstaan.

In feite voer je allerlei uiteenlopende micro-management taken uit, zoals zorgen voor voldoende voedsel, schoon drinkwater en goede faciliteiten voor de inwoners. Wanneer je dit goed doet zal je Vault ook groeien en zullen er kinderen geboren worden. Op een gegeven moment zul je je Vault ook moeten uitbreiden door meer ruimtes en faciliteiten aan te brengen en te upgraden.

Fallout Shelter is vooralsnog alleen verkrijgbaar voor iOS. Je kunt de game dus spelen op je iPhone en Ipad. Fallout Shelter is geoptimaliseerd voor iPhone 5 en 6 en heeft een bestandsgrootte van ongeveer 200 MB. Het spel is gratis en bevat geen in-app aankopen. Waarom ontwikkelaar Bethesda het spel alleen liet uitkomen voor iOS blijft nog even ongewis, maar via Twitter meldde de ontwikkelaar dat een Android versie binnen een paar maanden zal volgen. Gokken op iPhone gebruikers is een bijzondere zet van Bethesda en eveneens een leuk primeurtje voor de bezitter van een iOS device. Toch vonden veel fans het een tegenvaller dat er niet gelijk een Android versie klaar stond in de Play Store.

Echte die-hard Fallout fans mogen de Collectors Edtion van Fallout 4 ook absoluut niet missen. Deze luxe speluitgave zal namelijk een replica bevatten van de Pip-Boy, het iconische apparaat dat je gedurende de Fallout games als karakter om je arm draagt en gebruikt om tal van spelfuncties uit te voeren. Deze replica kun je zelf dragen tijdens het spelen van de game. De replica bevat een slot waar je je smartphone in kan stoppen. Ontwikkelaar Bethesda zal gelijktijdig met de release van Fallout 4 ook een app (voor zowel iOS als Android) op de markt brengen waardoor de replica Pip-Boy als een soort tweede scherm zal fungeren en de functies van de in-game Pip-Boy zal overnemen. Al met al genoeg voor gamers om vol verwachting naar uit te kijken!