Meestal zijn Android smartphones en tablets het slachtoffer van een malware. Ditmaal zijn echter iPhone-, iPad- en iPod touch-gebruikers de dupe van een malware genaamd KeyRaider.

Jailbreak

De KeyRaider malware heeft inmiddels meer dan 225.000 gejailbreakte iOS-apparaten geïnfecteerd. Beveiligingsbedrijf Palo Alto Networks en Weipech hebben de KeyRaider malware ontdekt. De KeyRaider malware verspreid zich via onbekende repo’s die de gebruiker zelf installeert na het jailbreaken van zijn iOS-apparaat. In de meeste gevallen gebeurt dit bij betaalde apps die men gratis binnenhaalt of tweaks die in-app aankopen manipuleren.

Volgens de onderzoekers zou de malware inloggegevens van meer dan 225.000 Apple ID’s buit hebben gemaakt. Met deze gegevens kan de KeyRaider malware iOS-apparaten gijzelen. Toestellen die besmet zijn kunnen niet meer ontgrendeld worden met een pincode. De makers van de malware vragen geld aan de eigenaar om hun iOS-apparaat weer te unlocken.

Wil je weten of jouw toestel ook besmet is? Bezoek dan de website Weiptech.org om het te controleren. De website is wel in het Chinees, om de boel een beetje te begrijpen kan je natuurlijk Google Translate gebruiken.